Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ


Το θέμα της εποχής είναι σίγουρα η προετοιμασία των ομάδων και όπως κάθε χρόνο οι προπονητές πονοκεφαλιάζουν καταστρώνοντας σχέδια, υπολογίζοντας μέρες και ώρες, διαβάζοντας και ψάχνοντας μοντέλα προετοιμασίας για να εφαρμόσουν. Μα είναι αυτή η λύση; Να αντιγράψεις από ένα βιβλίο ή από ένα συνάδελφο ένα πρόγραμμα; Σίγουρα όχι αλλά απλά μπορείς να πάρεις στοιχεία, ιδέες, ασκήσεις και να τα προσαρμόσεις στα δεδομένα της ομάδας σου.
Για να βρεις το σωστό δρόμο πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να αναλύσεις τα δεδομένα της δικής σου ομάδας.
Ξεκινάμε από την κατηγορία που αγωνίζεται(περιφερειακό,τοπική κατηγορία Α',Β' ή Γ'). Απο 'κει θα μπορέσουμε να συμπεράνουμε σημαντικά πράγματα όσο αφορά στην καταπόνηση και την ένταση που πρέπει να έχουμε στις προπονήσεις. Σημαντικό στοιχείο είναι ο χώρος που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς διαφορετικά είναι να χρησιμοποιείς ολόκληρο γήπεδο και διαφορετικά μισό. Τα μέσα-όργανα της προπόνησης παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή και το σχεδιασμό των ασκήσεων. Οι επιμέρους προπονητικοί στόχοι θα εξασκούνται σε μία προπονητική μονάδα ή μπορούμε να κάνουμε και κάποιες πρωινές προπονήσεις; Η συχνότητα και η διάρκεια των προπονήσεων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς και η δυνατότητα των ποδοσφαιριστών(ειδικά σε μικρές κατηγορίες) να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σε συνδιασμό με τις δουλειές τους. Αν καταστρώσουμε ένα πλάνο χωρίς να τους λάβουμε υπόψη, σίγουρα κάνουμε ένα σημαντικό λάθος.
Ο προγραμματισμός αυτός έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς έτσι θα γνωρίζουμε τον αριθμό των παικτών που θα παίρνουν μέρος και που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να ''βγει'' το πρόγραμμα της κάθε προπόνησης .Είναι δε σημαντικός σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο όταν σχεδιάζουμε την προπόνηση σε πιθανές παραλλαγές των ασκήσεων σε σχέση με διαφορετικό αριθμό παικτών ,ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προπονητικό στόχο και να μην χρειάζεται να γίνουμε ''μάγοι'' την τελευταία στιγμή.
Το αγωνιστικό επίπεδο των ποδοσφαιριστών(τεχνικά,τακτικά,φυσική κατάσταση) είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σταθούμε ,όπως η ηλικία και οι προηγούμενες προπονητικές καταπονήσεις και εμπειρίες . Έτσι και οι ασκήσεις θα βγαίνουν καλύτερα αλλά και τα ''τρεξίματά'' μας θα έχουν ουσία και οι παίκτες θα ανταποκρίνονται. Εδώ, να σημειώσουμε τη σημασία του διαχωρισμού σε υποομάδες στα τρεξίματα για να έχουμε το καλύτερο προπονητικό αποτέλεσμα . Τις πρώτες μέρες μετρώντας τους παλμούς πρέπει να σχηματίσουμε εικόνα για την καταπόνηση που υφίσταται ο κάθε παίκτης και να προχωρήσουμε στο διαχωρισμό.
Προσθέτω εδώ σαν προσωπική μου άποψη την εξατομίκευση της προπόνησης ανά θέση και ρόλου των ποδοσφαιριστών. Και δεν εννοώ μόνο την προπόνηση τακτικών και τεχνικών στοιχείων αλλά και την προπόνηση φυσικής κατάστασης καθώς άλλα τρεξίματα κάνει ένας μέσος, άλλα ένας επιθετικός και άλλα ένας αμυντικός τόσο σε ποσότητα όσο και σε ένταση. Ειδικά στην προπόνηση της ειδικής ποδοσφαιρικής αντοχής, θεωρρώ πολύ χρήσιμο τον διαχωρισμό και την εξατομίκευση των προγραμμάτων ανά θέση.
Το αγωνιστικό κενό που προηγήθηκε της έναρξης της προετοιμασίας και οι δραστηριότητες των ποδοσφαιριστών σε αυτό το διάστημα είναι ακόμα ένα κομμάτι που πρέπει να σταθούμε. Η μεταβατική περίοδος ήταν απλά μια ''νεκρή''περίοδος ή οι παίκτες ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα συντήρησης ή δύναμης;
Οι στόχοι της ομάδας και ο τρόπος παιχνιδιού είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να ενσωματωθεί μέσα στην προπόνηση, τόσο για τα τρεξίματα όσο και για την επιλογή των ασκήσεων. Η ομάδα μας θα προσπαθεί να ελέγχει το παιχνίδι, θα απλώνεται στο γήπεδο και θα έχει κυκλοφορία και υπομονή ή θα παίζει κλειστά και θα πραγματοποιεί αντεπιθέσεις;
Όλα τα παραπάνω είναι πιο εύκολα αν ήμασταν την προηγούμενη χρονιά στην ίδια ομάδα καθώς θα έχουμε σαφή εικόνα. Αν όμως είναι η πρώτη μας χρονιά σε αυτή την ομάδα, πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις πρώτες μέρες της προετοιμασίας.
Επίσης, πρέπει να αξιολογούμε κατά περιόδους την πορεία της προετοιμασίας και να προβαίνουμε σε διορθώσεις του προγράμματος αν κάτι δεν προχωρά όπως υπολογίζαμε ή να διαφοροποιούμε το πρόγραμμα και να μην το ακολουθούμε ''τυφλά'' αν παρεβλήθηκε ένα φιλικό που δεν είχαμε προγραμματίσει ή ένας αγώνας κυπέλου.
Αξιολόγηση χρειάζεται και το επίπεδο σωματικής και ψυχολογικής κούρασης των παικτών και αυτό σε ερασιτεχνικές ομάδες γίνεται γίνεται μέσα από την παρατήρηση κινήσεων, συμπεριφορών,διάθεσης και τη συζήτηση του προπονητή με τους παίκτες.
Εδώ πιστεύω πως σημαντικό ρόλο παίζουν ασκήσεις και παιχνίδια ''αποφόρτισης'' των παικτών που προσθέτουμε ξαφνικά στο πρόγραμμα(π.χ. όλοι μαζί με μια μπάλα ο καθένας: σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι από το ύψος της περιοχής και ...φύγε για μπάνιο ή σε ομάδες 7-8 παικτών κεφαλιές σε κύκλο: σε όποια ομάδα πέσει η μπάλα κάτω πρώτη κάνει κάμψεις ή κοιλιακούς κ.α.).
Τελειώνοντας, να αναφέρω πως πρέπει να κρατάμε πάντα και να αξιολογούμε τόσο το πρόγραμμα προετοιμασίας που εφαρμόσαμε όσο και το πρόγραμμα όλης της χρονιάς για να δούμε αν όσα σχεδιάσαμε είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και να βρούμε πιθανά λάθη και ελλείψεις.
Έτσι κι αλλιώς οι εξελίξεις τρέχουν, συνέχεια προκύπτουν καινούρια στοιχεία,γνώσεις κι εμπειρίες που πρέπει να μας απασχολούν, να τις ψάχνουμε ,να τις συζητάμε και να τις μοιραζόμαστε.
Βασίλης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: