Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Foden-False 9 drill

 Στο παιχνίδι Manchester City-Borussia M., οι παίκτες του Pep Guardiola συνεργάστηκαν εξαιρετικά στο 2ο γκολ, το οποίο πέτυχε  ο Gundogan. Ωστόσο, αυτό προήλθε από μια κίνηση του Foden, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των συμπαικτών του και τις αλλαγές θέσεων, που χαρακτηρίζουν την ομάδα. Δείτε στο video την εξέλιξη της φάσης:

Ας δούμε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να προπονήσουμε αυτή την κίνηση, ακολουθώντας 3 βήματα: 
Στο βήμα 1, οριοθετούμε  με πιατάκια το χώρο της άσκησης και τοποθετούμε 7 ομοιώματα, όπως στο σχήμα.
Σχήμα 1
Σε αυτό το πρώτο βήμα χρησιμοποιούμε 4 ποδοσφαιριστές, τοποθετημένους σε σχήμα ρόμβου όπως φαίνεται παραπάνω (σχήμα 1), που αντιστοιχούν σε 1 επιθετικό, 2 εσωτερικούς μέσους και 1 αμυντικό μέσο. Ο επιθετικός ξεκινάει την άσκηση κινούμενος προς την μεσαία γραμμή, για να δεχτεί την μπάλα ανάμεσα στα 2 ομοιώματα, από το αμυντικό μέσο. Οι 2 εσωτερικοί μέσοι κινούνται αντίθετα, εκμεταλλευόμενοι το χώρο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις γραμμές.
Σχήμα 2
Ο επιθετικός υποδέχεται την μπάλα με κατάλληλο τρόπο για να γυρίσει μέτωπο στην εστία, ενώ οι 2 εσωτερικοί μέσοι εκτελούν ''χιαστί'' κίνηση (σχήμα 2) για να δεχτούν την μπάλα, ανάμεσα στα μπακ.
Σχήμα 3
Ο επιθετικός επιλέγει την πάσα την κατάλληλη στιγμή σε σχέση με τη γραμμή οφσάιντ (σχήμα 3). Η φάση ολοκληρώνεται με προσπάθεια για γκολ, απέναντι στον τερματοφύλακα.
Σχήμα 4
Στο 2ο βήμα της άσκησης, αφαιρούμε τα 2 εσωτερικά ομοιώματα και  τοποθετούμε 2 κεντρικούς αμυντικούς. Εξελίσσεται πλέον μια αγωνιστική κατάσταση 3vs2, στο χώρο ανάμεσα στα 2 ομοιώματα (σχήμα 4). Οι 3 επιτιθέμενοι εκτελούν παραλλαγές κινήσεων, για να εκμεταλλευτούν την υπεραριθμία τους. Δίνουμε προσοχή στην γραμμή οφσάιντ. 
Σχήμα 5
Στο 3ο βήμα της προπόνησης έχουμε ένα αγωνιστικό παιχνίδι 7vs6, με το γήπεδο να είναι χωρισμένο σε 3 κανάλια (σχήμα 5). Η επιτιθέμενη ομάδα σκοράρει στην κανονική εστία και αμύνεται σε 2 μικρές. Οι ακραίοι επιθετικοί κρατάνε το πλάτος, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και χώροι στο μεσαίο κανάλι. Οι  επιτιθέμενοι μέσοι και ακραίοι, αλλάζουν ρόλους και θέσεις.
Παρατηρήσεις: 
1. Η αρχική τοποθέτηση (σχήμα 1) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προθέρμανση, τοποθετώντας συναρμοστικές ασκήσεις (χαμηλά εμπόδια, σκάλες, στεφάνια, σλάλομ κ.α.) στην κίνηση των ποδοσφαιριστών, με κυκλική εναλλαγή θέσεων.
2. Σε αυτή τη μορφή επίσης, μπορεί να εξελιχτεί σε άσκηση ταχύτητας ή ταχυδύναμης.
3. Το αγωνιστικό παιχνίδι μπορεί να διαφοροποιηθεί από 4vs4 (εξελισσόμενο στο κεντρικό κανάλι, εστιάζοντας περισσότερο σε αυτή την περίπτωση στην προπόνηση θέσης), ή 9vs8 σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση μεγαλώνοντας ανάλογα το χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: