Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αγωνιστικό παιχνίδι 8vs8 με έμφαση στο αμυντικό transition

Αγωνιστικό παιχνίδι 8vs8 με έμφαση στο αμυντικό transition
Το παιχνίδι που αναλύεται παρακάτω, έχει σαν στόχο την βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του σύγχρονου ποδοσφαίρου: το αμυντικό transition. Ο χώρος διεξαγωγής είναι το μισό γήπεδο, στο οποίο οι 2 ομάδες αγωνίζονται 8 εναντίον 8, με συγκεκριμένους σχηματισμούς. Υπάρχουν 2 κανονικές εστίες και 4 μικρές πόρτες εντός του αγωνιστικού χώρου, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τους ποδοσφαιριστές μας στην γρήγορη επαναφορά από την επιθετική λειτουργία, στην άμεση αμυντική σκέψη και αντίδραση (εναλλαγή φάσης παιχνιδιού-transition). Η βασική αρχή είναι η άμεση αντίδραση της ομάδας που ολοκλήρωσε την επίθεση της, να κλείσει γρήγορα τη δυνατότητα του τερματοφύλακα να τροφοδοτήσει συμπαίκτη του πασάροντας συρτά τη μπάλα μέσα από τις 2 πόρτες για να αποτρέψει την αντεπίθεση. Αν το καταφέρει το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά, με οποιαδήποτε επιλογή από τον τερματοφύλακα. Αν όμως, ο τερματοφύλακας βρει ανοικτή πόρτα και πασάρει σε συμπαίκτη η ομάδα του κερδίζει 1 πόντο. Η υπόλοιπη οργάνωση του παιχνιδιού, σε ότι αφορά την αμυντική λειτουργία ακολουθεί την κατεύθυνση που ο προπονητής έχει δώσει, βασιζόμενη και στο σχηματισμό. Π.χ. Αν υποθέσουμε πως η ομάδα μας ακολουθεί το 1-4-2-3-1 η μπλε ομάδα αγωνίζεται με τους 4 αμυντικούς, τους 2 αμυντικούς μέσους και τους 2 ακραίους μεσοεπιθετικούς (λείπουν ο φορ και ο κεντρικός μεσοεπιθετικός). Η κόκκινη με τους 2 ακραίους αμυντικούς, τα 2 αμυντικά χαφ, τους 3 μεσοεπιθετικούς και τον φορ (λείπουν οι 2 κεντρικοί αμυντικοί).  

Αρχική τοποθέτηση των ομάδων στο γήπεδο. Το παιχνίδι διεξάγεται κανονικά με τις 2 ομάδες να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους.

Η κόκκινη ομάδα ολοκληρώνει χωρίς επιτυχία μια επιθετική ενέργεια με σέντρα, την οποία αποκρούει ο τερματοφύλακας. Πρέπει άμεσα να αντιδράσει, για να προλάβει την αντεπίθεση.

Η μπλε ομάδα ανοίγεται γρήγορα για αντεπίθεση και  ο τερματοφύλακας βρίσκει ανοικτή πόρτα, για να πασάρει σε ένα συμπαίκτη του που κινείται γρήγορα στο χώρο, καθότι η κόκκινη ομάδα δεν πρόλαβε να κλείσει τις πόρτες. Η μπλε ομάδα σκοράρει 1 πόντο.

Σε μια διαφορετική περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής της μπλε ομάδας, αντιδρώντας γρήγορα και σωστά, προλαβαίνει να κλείσει την πόρτα και κλέβει τη μπάλα που ο τερματοφύλακας προσπαθεί να δώσει στον συμπαίκτη του. Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.

Η κόκκινη ομάδα με μια επιτυχημένη άμεση αντίδραση, πρόλαβε να κλείσει τις πόρτες, οπότε το παιχνίδι διεξάγεται, με μια άλλη επιλογή του τερματοφύλακα.

Παραλλαγές: Α. Τοποθέτηση των παικτών με διαφορετικό σχηματισμό, κατά την κρίση του προπονητή Β. Παιχνίδι 6vs6 (μπλε 1-4-2 χρησιμοποιώντας 4 αμυντικούς και 2 αμυντικούς μέσους για την 1 ομάδα και κόκκινη 1-2-3-1 χρησιμοποιώντας 2 αμυντικούς μέσους, 3 μεσοεπιθετικούς και 1 φορ για την άλλη) Γ. 1 εστία και 4 πόρτες για την ομάδα που εκτελεί αμυντική λειτουργία (2 έξω από την περιοχή τέρματος και 2 ακόμα μικρές πόρτες στις άκρες της κεντρικής γραμμής -transition σε 1ο  χρόνο έξω από την περιοχή και σε 2ο χρόνο στο κέντρο για την επιτιθέμενη ομάδα).
Βασίλης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: