Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Αγωνιστικό παιχνίδι εκπαίδευσης κεντρικού μέσου

Η άσκηση που περιγράφεται παρακάτω είνα πολύ καλή για την προπόνηση τακτικής του κεντρικού μέσου, συνδιάζοντας προπόνηση φυσικής κατάστασης με στοιχεία τακτικής για όλη την ομάδα. Ο χρόνος είναι 12΄και εναλλάσεται ο ουδέτερος ποδοσφαιριστής (μπαλαντέρ) κάθε 3΄ ή 4΄. Το αγωνιστικό αυτό παιχνίδι διεξάγεται σε καλό ρυθμό με 8-10 παίκτες ανά ομάδα.

Η άσκηση διεξάγεται στο χώρο ανάμεσα στις δύο περιοχές. Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε 2 ομάδες (στην εικόνα μπλε-κόκκινοι) και ένας έξτρα ποδοσφαιριστής παίρνει θέση στον κύκλο της σέντρας. Ο ποδοσφαιριστής αυτός συνεργάζεται με την ομάδα που έχει τη κατοχή της μπάλας, φοράει διακριτικό φανελάκι διαφορετικού χρώματος (στην εικόνα κίτρινο), κινείται μόνο μέσα στα όρια του κύκλου και παίζει με μία επαφή. Στον κύκλο δεν μπορεί να εισέλθει άλλος ποδοσφαιριστής. Οι 2 ομάδες απλώνονται στο χώρο γύρω από τον κύκλο της σέντρας και διεξάγεται ένα παιχνίδι κυκλοφορίας, με μόνη διαφορά πως προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον κεντρικό παίκτη και αυτός με μία επαφή να προωθήσει το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να περάσουν τη μπάλα πάνω από τον κύκλο με μεγάλη μεταβίβαση αν θέλουν (αλλαγή παιχνιδιού).
Κοουτσάρισμα: Στή θέση του κεντρικού παίκτη εναλλάσουμε ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούμε σαν κεντρικούς χαφ στους αγώνες είτε σε αμυντικό-οργανωτικό ρόλο (αμυντικός χαφ) είτε σε επιθετικό ρόλο (επιθετικός χαφ). Εξηγούμε στον παίκτη του κέντρου πως θέλουμε να κάνει κινήσεις στηρίγματος και να ξεμαρκάρεται συνεχώς, για να είναι δυνατή η τροφοδότησή του. Μπορεί να λειτουργεί σαν παίκτης ''τοίχος'' για μεταβίβαση 1-2 αλλά επιδιώκει και να αφήσει τη μπάλα να περάσει δίπλα του ώστε κάνοντας στροφή γύρω από τον άξονά του να αλλάξει πλευρά στο παιχνίδι. Προτρέπουμε τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τον τροφοδοτούν κυρίως συρτά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να παίξει με μία επαφή. Τους ζητάμε να μοιράζουν το χώρο και από τις δύο πλευρές και να ''γεμίζουν'' το χώρο της άσκησης (να αποφεύγεται ο συνωστισμός).
Παραλλαγές: 1.Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να παίζουν ελεύθερα ή με 2 ή 3 επαφές. 2.Ο κεντρικός παίκτης έχει δικαίωμα για 2η επαφή. 3. Τοποθετούμε τις ομάδες με τακτικό σχηματισμό (θέσεις) και το παιχνίδι γίνεται πιο απαιτητικό.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Π ΚΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ .

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 4 ΕΣΤΙΕΣ.ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΠΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ 15" ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΓΚΟΛ ΣΤΙΣ 2 ΜΙΚΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Vasilis είπε...

Γεια Βασίλη
Δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Φαντάζομαι όλοι οι πάικτες πίσω από το κέντρο. Υπάρχει ο κεντρικός μέσος; Δώσε κάποια στοιχεία να το κάνουμε ανάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

παραλλαγες υπαρχουν πολλες...στο μισο του γηπεδου παιζουν κυκλοφορια της μπαλας και με το σφυριγμα του προπονητη η ομαδα που εχει την μπαλα επιτιθεται στο απεναντι τερμα με σκοπο την επιτευξη τερματος!Αν η ομαδα που αμυνεται κλεψει την μπαλα περνει ενα βαθμο και στο γηπεδο που κερδισε την μπαλα συνεχιζουν την κυκλοφορια της μπαλας μεχρι να ακουστει το σφυριγμα του προπονητη και να επιτεθει η ομαδα στο απεναντι τερμα!Καθε φορα ο προπονητης φροντιζει διαφορετικη ομαδα να επιτιθεται και ο χρονος της επιθεσης να μην ειναι μεγαλυτερος των 15-20 δευτ!

Vasilis είπε...

Εντάξει Μιχάλη
Απλά πάμε σε άλλο θέμα(παιχνίδι αντεπιθέσεων). Ωστόσο θα δω αν μπορώ να το φτιάξω σε εικόνα για ανάρτηση. Υπάρχουν βέβαια πολλές παραλλαγές όπως λες.

Ανώνυμος είπε...

παιδια εγω παιζω αριστερο χαφ αλλα μ αρεσε παντα η θεση του κεντρικου(10αρι)...γιαυτο αν μπορειτε να με βοιθισετε και να μ πειτε ποιος ειναι ο ρολος του στο παιχνιδι???

Vasilis είπε...

Δεν είναι τόσο απλό. Εξαρτάται από την γενικότερη τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο, τις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας και τη φιλοσοφία του προπονητή. Σε κάθε σύστημα οι ρόλοι αλλάζουν. 4-4-2 με ρόμβο ή σε ευθεία?4-3-3 ή 4-2-3-1? κλπ....Σίγουρα πάντως πρέπει να είναι εξαιρετικός τεχνίτης(κράτημα μπάλας), να έχει κίνηση με και χωρίς την μπάλα(ξεμαρκάρισμα-υποστήριξη-υπεραρυθμία), να έχει κάθετη πάσα(αξιοποίηση επιθετικών) και να είναι δυεισδητικός(κρυφός επιθετικός), να έχει μακρινό σουτ. Από τα παραπάνω βγαίνουν και οι ρόλοι που μπορεί να έχει και είναι σίγουρα πολλαπλοί...