Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Συνδυαστική Προπόνηση Θέσης Ακραίου Επιθετικού και Αμυντικού

 Άσκηση ατομικής προπόνησης ποδοσφαιριστών σε συνδυασμό 2 θέσεων: Ακραίος Επιθετικός και Κεντρικός Αμυντικός (ή Ακραίος Αμυντικός). Βελτίωση σε υποδοχή, πάσα, οδήγημα, σουτ, κεφαλιά και συναρμογή, δύναμη, συγχρονισμό κινήσεων. Διάρκεια προπόνησης 75΄, με 20΄ προθέρμανση (γενική και ειδική σε σχέση με το περιεχόμενο της προπόνησης), κύριο μέρος που αποτελείται από 4 σταθμούς των 8΄, διαλείμματα ανά σταθμό 3΄-4΄ και αποθεραπεία 10΄.

Εικόνα 1
Στην εικόνα 1 βλέπουμε την πρώτη φάση της προπόνησης, με επαναλήψεις που  έχουν στόχο την βελτίωση των τεχνικών στοιχείων της θέσης. Ο Κεντρικός Αμυντικός (Α) μετά από μια σειρά άλματα εκτελεί σε συνεργασία με τον προπονητή κεφαλιά (1), υποδέχεται μια πάσα και αλλάζει παιχνίδι (2) στην απέναντι πλευρά. Ο Ακραίος Επιθετικός (Β) που μετά από συναρμογή ξεμαρκάρεται κινούμενος στο χώρο, υποδέχεται την μεταβίβαση, οδηγεί διαγώνια προς την εστία και μετά από προσποίηση στο ομοίωμα, σουτάρει (3) εκτός περιοχής. Ο Β συνεχίζει την πορεία του και δεχόμενος πάσα στον αέρα (από βοηθό προπονητή τον 2ο τερματοφύλακα), προσπαθεί να σκοράρει με κεφαλιά (4). Η σειρά κλείνει με μακρινό σουτ (5) από τον Α, μετά από οδήγημα στο χώρο. Εκτέλεση σε 2 σετ των 8' με αλλαγή πλευράς. Επαναλήψεις 6-8 ανά πλευρά.

Στη δεύτερη φάση της προπόνησης προσθέτουμε τις μονομαχίες των 2 ποδοσφαιριστών σε δύο παραλλαγές:

Εικόνα 2
Στην εικόνα 1, ο προπονητής τροφοδοτεί με μεγάλη πάσα τον Κεντρικό Αμυντικό (Α), ο οποίος αφού ελέγχει την μπάλα, βρίσκει με μεγάλη πάσα τον Ακραίο Επιθετικό (Β). Ο Β οδηγεί διαγώνια και ο Α βγαίνει για άμυνα. Εξελίσσεται η μονομαχία με τον επιτιθέμενο να προσπαθεί να σκοράρει στην κανονική εστία και τον αμυνόμενο, να προσπαθεί αρχικά να αποτρέψει το γκολ και στην συνέχεια να σκοράρει σε μια από τις 2 μικρές εστίες. Εκτέλεση σε 8΄ με 1 επανάληψη ανά λεπτό (4 από αριστερά-4 από δεξιά).

Εικόνα 3
Η δεύτερη παραλλαγή ξεκινά με μια αμυντική κεφαλιά του Α προς τον Β και εξελίσσεται επίσης σε μονομαχία, με στόχο το γκολ στην κανονική εστία για τον Α και την αποτροπή/γκολ στις μικρές εστίες για τον Β. Εκτέλεση σε 8΄ με 1 επανάληψη ανά λεπτό (4 από αριστερά-4 από δεξιά).

Δείτε στο παρακάτω video την εξέλιξη της άσκησης στο πρώτο μέρος της, που αφορά την τεχνική θέσης. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: