Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη στο athlitiko.gr για το ''Προπόνηση Θέσης στο Ποδόσφαιρο΄΄




Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο Βασίλης Παπαδάκης μετά τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου. Το athlitiko συνομίλησε με τον Χανιώτη τεχνικό, ζητώντας τις απόψεις του για το πώς αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
«Ηταν κάτι που με απασχολούσε αρκετά χρόνια», τονίζει ο Βασίλης Παπαδάκης, που κάνει αναφορά στο τι περιλαμβάνει το βιβλίο, πού απευθύνεται, αλλά και ποιος είναι ο δικός του στόχος τον οποίο θέτει μέσω αυτής της προσπάθειας. Επίσης, σημαντικά είναι τα όσα αναφέρει για τον Χανιώτη προπονητή, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο, για να μπορέσει να κάνει καριέρα, να τολμήσει να βγει εκτός Νομού.


Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου;
Ηταν κάτι που με απασχολούσε αρκετά χρόνια. Σίγουρα, για να μεταφέρεις τις σκέψεις και τις ιδέες σου σε ένα βιβλίο, προκύπτει από μια εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθρογραφώ μέσω της ιστοσελίδας μου για προπονητικά θέματα, οπότε ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο αυτό το βιβλίο.

Πώς αισθάνεσαι για το αποτέλεσμα και τι περιλαμβάνει το βιβλίο;
Πραγματικά όταν έφτασε στα χέρια μου και το ξεφύλλισα πρώτη φορά ένιωσα ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εικόνα και τη δομή του, καθώς η εταιρεία Sportbook έκανε εξαιρετική δουλειά. Με είχε απασχολήσει πολύ το θέμα του βιβλίου και προσπάθησα να αναλύσω ένα αντικείμενο που δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία. "Η προπόνηση θέσης στο ποδόσφαιρο", όπως είναι ο τίτλος του είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που εξελίσσει τον ποδοσφαιριστή και είναι συνηθισμένο στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Περιλαμβάνει λοιπόν 7 ενότητες με ασκήσεις ατομική και υποομαδική προπόνηση για κάθε θέση στο γήπεδο καθώς και έναν οδηγό για το πώς αυτό εντάσσεται στην προπόνηση όλης της ομάδας, σύμφωνα πάντα με τη δική μου οπτική και τις εμπειρίες.
Είναι σπάνιο ένας Χανιώτης προπονητής να προχωρά σε μία τέτοια πρωτοβουλία, θεωρείς ότι μπορεί να τύχει της ανάλογης απήχησης για τους συναδέλφους σου -γιατί εκεί ουσιαστικά απευθύνεται- προπονητές;
Σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο και φυσικά απευθύνεται σε συναδέλφους προπονητές ποδοσφαίρου. Οι πρώτες εντυπώσεις και τα σχόλια που μου μεταφέρουν όσοι το αποκτήσαν είναι πολύ θετικά, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα νιώσω καλά αν ανοίξω ένα δρόμο που θα 'χει συνέχεια και θα υπάρξει εξέλιξη με αφορμή το βιβλίο. Εξάλλου, πάντα με απασχολούσε η ανταλλαγή απόψεων για την προπονητική γιατί μόνο όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει εξέλιξη.
Ποια είναι δηλαδή η εξέλιξη που επιζητείς;
Εξέλιξη σε ό,τι έχει να κάνει με το αντικείμενο του βιβλίου, δηλαδή αυτό να είναι μια βάση που θα φέρει προβληματισμό και αναζήτηση, ώστε άλλοι συνάδελφοι να αναβαθμίσουν το ασκησιολόγιο μέσα από την εφαρμογή του στο γήπεδο. Η προπονητική είναι ένας χώρος που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται και συμβάλλουμε όταν δημιουργούμε νέους προβληματισμούς. Ολο αυτό μας κάνει καλύτερους σαν προπονητές.
Κλείνοντας, σε τι επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται ο Χανιώτης προπονητής, ποια είναι η άποψή σου; Θα συμφωνήσεις ότι είναι πλέον πιο διαβασμένος, αλλά και τι από την άλλη χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί περισσότερο;
Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι προπονητές. Οι γνώσεις πλέον μέσω των σχολών της UEFA/ΕΠΟ αλλά και διαδικτύου-βιβλιογραφίας είναι πολλές και προσβάσιμες. Η βελτίωση απαιτεί δυο πολύ σημαντικά στοιχεία: συνεχή διάθεση αναζήτησης από τον προπονητή και εμπιστοσύνη από τις ομάδες και τις Διοικήσεις στους Χανιώτες προπονητές και εκτός τοπικού πρωταθλήματος. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο γιατί ισχύει κι εδώ το "κανείς δεν άγιασε στον τόπο του". Οπότε, η συμβουλή μου είναι για κάθε ανερχόμενο προπονητή: διάβασμα -συνεχή αναζήτηση και να βγει εκτός νομού. Πλέον οι προϋποθέσεις υπάρχουν και αν κάποιος θέλει να ανέβει επίπεδο θα πρέπει να το τολμήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: