Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο!

 

Tα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το ποδόσφαιρο, επισημαίνονται σε μια συντακτική ανασκόπηση από το Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sport. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που αποδεδειγμένα, ουσιαστικά καλούν τους ''ασθενείς'' να παίξουν-αθληθούν.



Πάνω από δεκαπέντε χρόνια έρευνας έδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της προπόνησης ποδοσφαίρου στην υγεία, με αντίκτυπο ευρέως φάσματος στην πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση πολλών ασθενειών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας επικεντρώθηκε σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια μικρού αριθμού παικτών, που παίζονται σε μικρότερα γήπεδα. Αυτά τα παιχνίδια είναι γενικά πιο έντονα από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο 11vs11 και συνδυάζουν δύναμη, αντοχή και αερόβια δραστηριότητα υψηλής έντασης.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι αποδεικτικά για την ικανότητα του ποδοσφαίρου, ως του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο, να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας του γενικού πληθυσμού. Το ποδόσφαιρο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και ευεργετικό για ασθενείς (άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών), με διάφορα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι αποτελεσματικό, για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της οστεοπενίας, της σοβαρής παχυσαρκίας και πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου. Η εφαρμογή του ποδοσφαίρου ως φάρμακο εξετάζεται επίσης για πρόσφυγες, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, άνοια, ψωρίαση, άσθμα και άγχος. Το ''Walking Footbal'' είναι μια άλλη επιλογή για την επίτευξη οφέλους για την υγεία, σε αυτές τις ομάδες ασθενών, που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ένταση που απαιτεί το κανονικό παιχνίδι  ποδοσφαίρου.

 Το ποδόσφαιρο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φυσική κατάσταση, τις κινητικές δεξιότητες, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχοκοινωνική ευεξία. Η πιθανή χρήση του ποδοσφαίρου στην πρόληψη και τη θεραπεία μη μυοσκελετικών νόσων, έχει αποκτήσει τεράστια σημασία και τα στοιχεία δείχνουν τα οφέλη για την υγεία που ισχύουν για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Πηγή: FIFA FastFacts 2019

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 1Krustrup P et al. Scand J Med Sci Sports. 2018;28(Suppl. 1): 3-7

Δεν υπάρχουν σχόλια: