Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τακτικό αγωνιστικό παιχνίδι σε δύο γήπεδα

Αγωνιστικό παιχνίδι τακτικής, με συγκεκριμένους στόχους και  εξέλιξη σε φάση μετάβασης. Με αυτή τη μορφή οργάνωσης, είναι ένα από τα αγαπημένα μου, καθώς μπορείς να προπονήσεις και να εκπαιδεύσεις διάφορες τακτικές καταστάσεις, σε έντονο ρυθμό και  με ρεαλισμό. Επίσης, είναι μια μορφή άσκησης, με πολλές μεταβαλλόμενες καταστάσεις, που αρέσει πολύ στους ποδοσφαιριστές.
Οργάνωση: Δημιουργούμε ένα SSG σε χώρο 40 μ. Χ 40 μ., με 4 μικρές εστίες. Σε αυτό το χώρο 2 ομάδες αγωνίζονται 8vs8, με σχηματισμό επιλογής μας, γραμμές και θέσεις. Ενδεικτικά η μία ομάδα 4-3-1 (από 1-4-2-3-1 με αφαίρεση των κεντρικών αμυντικών) και η άλλη 4-4 (από 1-4-4-2, με αφαίρεση των επιθετικών).  Στη μορφή που εικονίζεται παρακάτω (εικόνα 1), έχουμε τοποθετήσει και 2 τερματοφύλακες κανονικά στις εστίες, για τη φάση μετάβασης στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και α) σε 1 κανονική εστία, β) σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χώρο με ανάλογη χρησιμοποίηση παικτών και  γ) με μετατόπιση του χώρου παιχνιδιού. 
Εικόνα 1
Περιγραφή: Οι δύο ομάδες αγωνίζονται κανονικά, προσπαθώντας να σκοράρουν στις 2 εστίες του αντιπάλου (εικόνα 1). Με βάση τους σχηματισμούς και τις θέσεις, δημιουργούνται διάφορα σενάρια για τους παίκτες σε άμυνα και επίθεση. Οι 4 μικρές εστίες, δίνουν έμφαση στην αλλαγή πλευράς επίθεσης και τη δυνατή-αδύνατη πλευρά. Όταν μια ομάδα σκοράρει, ο προπονητής τροφοδοτεί με νέα μπάλα ένα παίκτη της, για να επιτεθεί πλέον στη μεγάλη εστία.
Εικόνα 2
Περίπτωση 1: Η μπλε ομάδα, μέσα από συνδυαστικό παιχνίδι σκόραρε στη μικρή εστία. Άμεσα ο προπονητής πασάρει μια μπάλα στον παίκτη αριστερά (εικόνα 2) και πλέον οι μπλε, κινούνται για να σκοράρουν στην κανονική εστία. Οι κόκκινοι επιστρέφουν για να υπερασπιστούν την εστία τους, να αποσοβήσουν πιθανό γκολ, να κερδίσουν τη μπάλα και να κινηθούν για να σκοράρουν ξανά σε μια από τις 2 μικρές εστίες (μετάβαση στη μετάβαση).
Εικόνα 3
Οι ομάδες επιστρέφουν στο μικρό γήπεδο και οι κόκκινοι με επιτυχημένη αμυντική λειτουργία κέρδισαν τη μπάλα και μέσα από συνδυαστικό παιχνίδι, σκόραραν σε μια από τις 2 μικρές εστίες (εικόνα 3). 
Εικόνα 4
Περίπτωση 2: Μετά το γκολ της κόκκινης ομάδας, ο προπονητής τροφοδοτεί ένα ποδοσφαιριστή της με μια νέα μπάλα (εικόνα 4). Άμεσα με συνεργασίες, η κόκκινη ομάδα μεταφέρει τη μπάλα στην αδύνατη πλευρά, εκδηλώνοντας πολύ γρήγορα  επίθεση. Η μπλε ομάδα προσπαθεί να αντιδράσει, σε αυτή τη νέα κατάσταση. 
Εικόνα 5
Στην εξέλιξη της φάσης, η κόκκινη ομάδα σκοράρει στην μεγάλη εστία (εικόνα 5), μέσα από μια εξαιρετική μετάβαση με σωστές κινήσεις και τοποθετήσεις στην περιοχή.

Παραλλαγές: α. Τα γκολ στις μικρές εστίες μετράνε μονά, στις μεγάλες διπλά β. Στο εσωτερικό γήπεδο, για να μπορεί η ομάδα να σκοράρει, πρέπει πρώτα να κάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό, επιτυχημένων μεταβιβάσεων γ. Η επίθεση στις μεγάλες εστίες, πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα π.χ. σε 8''-10''-12΄΄ δ. Ο προπονητής μπορεί να δώσει μπάλα, όποτε αυτός θελήσει χωρίς να περιμένει να μπει γκολ. Σε αυτή την περίπτωση, ενδιαφέρον είναι να δώσει τη μπάλα, στην αμυνόμενη ομάδα (άμεση αλλαγή ρόλων) ε. Παιχνίδι χωρίς μικρές εστίες, στο εσωτερικό γήπεδο, στο οποίο οι 2 ομάδες, σκοράρουν σε συγκεκριμένο αριθμό μεταβιβάσεων στ. Παιχνίδι με 2 εστίες με τερματοφύλακες στο εσωτερικό γήπεδο και ακόμα 2 στο κανονικό.  
Σημείωση: Το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για προπόνηση τακτικής, όσο και για προπόνηση φυσικής κατάστασης, όπως και σχεδόν όλα τα αγωνιστικά παιχνίδια, ανάλογα με το χρόνο παιχνιδιού και τα διαλείμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: