Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

'Αμυνα στο μισό γήπεδο

Πολλές ομάδες επιλέγουν να αμυνθούν στο μισό γήπεδο, υιοθετώντας μια τακτική επιλογή, που αφήνει πολλούς χώρους ελεύθερους στο ''αντίπαλο μισό''. Υπάρχει κάποια σύγχυση όταν προκύπτει το θέμα της άμυνας χαμηλής πίεσης στο μισό γήπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ομάδα επιτρέπει στον αντίπαλό της έναν υγιεινό περίπατο στον αγωνιστικό χώρο, ούτε ότι τον αφήνει να απολαμβάνει την ελευθερία του χρόνου και χώρου.
Η άμυνα χαμηλής πίεσης ψηλά αναφέρεται απλά στην πρακτική της υποχώρησης σε έναν συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου ( στο ''δικό'' μας μισό), όπου η ομάδα αποφασίζει να κρατήσει τη γραμμή της άμυνάς της και να συναντήσει τους αντιπάλους της.
Παίζοντας μια ομάδα στο στυλ της χαμηλής πίεσης ψηλά, επιτρέπει στους αντιπάλους της την ελευθερία να διατηρήσουν την κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας στο δικό τους μισό.
Εντούτοις, όταν προσπαθεί να διαπεράσει ο αντίπαλος, την αμυντική συνοχή και τις γραμμές μας, είτε με τη μπάλα είτε χωρίς τη μπάλα, η υψηλή ένταση και η πιεστική άμυνα ακολουθεί και εφαρμόζεται.Η εικόνα (α) επεξηγεί δείχνοντας την κόκκινη ομάδα που επιλέγει να ασκήσει την αμυντική της πίεση στο μισό γήπεδο. Όπως μπορεί να δει κανείς από το διάγραμμα η μπλε ομάδα έχει την ελευθερία να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας στο μισό δικό της τομέα. Όμως οι χώροι για να περάσει η μπάλα στο αντίπαλο μισό δεν υπάρχουν και οι αντίπαλοι που κινούνται εκεί είναι μπλοκαρισμένοι. Έτσι, η πάσα γίνεται προς τα πίσω....

Εικόνα α

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της άμυνας στο μισό γήπεδο είναι:
(1) περιορισμένοι χώροι στο μισό γήπεδο τους οποίους οι αντίπαλοι δεν μπορούν να διαπεράσουν
(2) πολλοί αμυνόμενοι ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα
(3) περιορισμένο διάστημα-κενός χώρος- μέσα πίσω από την τελική γραμμή αμυνομένων που ο αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί
(4) εξαναγκασμός- κατεύθυνση του αντιπάλου να παίξει σε συγκεκριμένους χώρους του γηπέδου
(5) μπορεί να δημιουργήσει το βέλτιστο περιβάλλον για τις δικές μας αντεπιθέσεις.

Αντίθετα, η εικόνα (β) κατωτέρω παρουσιάζει την κόκκινη ομάδα που χάνει τη συγκεντρωμένη αμυντική στάση της. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μπλε ομάδα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία να διαπεράσει την συνοχή της και να δημιουργήσει κινδύνους για την εστία της.

Εικόνα β

Όπως με οποιαδήποτε άλλη τακτική απόφαση, ορισμένες εκτιμήσεις πρέπει να εξεταστούν πριν από την υιοθέτηση ενός στυλ χαμηλής πίεσης του αντιπάλου ψηλά γενικά ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Τις τεχνικές, τακτικές και φυσικές ιδιότητες ομάδων:
Πολλές φορές η κατώτερη ομάδα θα υποχωρήσει στο δικό της μισό γήπεδο για να προσπαθήσει να διατηρήσει μια υγιή αμυντική μορφή χωρίς να επιτρέψει στον αντίπαλο να περάσει πάσες πίσω από την γραμμή άμυνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο οι κατώτερες ομάδες θα υποχωρήσουν, θα περιμένουν και θα αμυνθούν. Ακόμη και οι υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά ταλαντούχες ομάδες επιλέγουν να υποχωρήσουν, και να περιορίσουν το χώρο τους, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα για να διασπάσουν μια καλά οργανωμένη άμυνα, προκαλώντας τον αντίπαλο να βγει από το χώρο άμυνάς του, να δημιουργηθούν χώροι και να χτυπήσουν τις ομάδες στην αντεπίθεση , όπως φαίνεται στην εικόνα (γ). Αυτές οι ομάδες μπορούν να έχουν πολύ κινητικούς μέσους και γρήγορους επιθετικούς, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
Εικόνα γ


Θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο κ.λπ. :
Δεδομένου ότι η άμυνα χαμηλής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση δυνάμεων, πολλές ομάδες βρίσκουν την επιτυχία με την υιοθέτηση ενός χαμηλής πίεσης στυλ όταν έχουν να κάνουν με δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία). Πρέπει να επαναδιατυπωθεί ότι η άμυνα χαμηλής πίεσης δεν σημαίνει και τη χαμηλή ένταση, επιτρέποντας στον αντίπαλο να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας για μεγάλες περιόδους, γιατί μπορεί να εξαντλήσει τους αμυντικούς παίκτες των ομάδων και φυσικά και διανοητικά.
Χρόνος στο παιχνίδι, αποτέλεσμα, σημασία του παιχνιδιού:
Οι ομάδες που προσπαθούν να προστατεύσουν ένα αποτέλεσμα με λίγο χρόνο να απομένει μπορούν να επιλέξουν άμυνα στο μισό γήπεδο, να περιμένουν τον αντίπαλο και να συγκεντρώσουν τους παίκτες τους, προκειμένου να τελειώσει το παιχνίδι. Στα «μεγάλα» παιχνίδια οι ομάδες μπορούν να υιοθετήσουν ένα χαμηλής πιέσης στυλ ψηλά για να είναι λίγο πιο συντηρητικές από φόβο μήπως βρεθούν νωρίς πίσω στο σκορ, μήπως χάσουν ή απλά για να καταλάβουν το παιχνίδι του αντιπάλου.
Εντός και εκτός έδρας:
Πολλές ομάδες που παίζουν εκτός έδρας επιλέγουν να παίξουν πιο συντηρητικά (με χαμηλή πίεση ψηλά) στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του αγώνα. 'Ετσι, μπορούν να εκμεταλευτούν την πίεση που ''ασκεί'' η έδρα στον γηπεδούχο να βγει μπροστά και να σκοράρει, αφήνοντας κενούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: