Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Άσκηση τακτικής στο 1-4-2-3-1

Παρακάτω θα δείτε μια άσκηση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 2ο μέρος της προθέρμανσης (ειδική προθέρμανση) και να συνεχιστεί στο πρώτο κομμάτι του κυρίου μέρους της προπόνησης, ειδικά αν αυτή έχει τακτικό περιεχόμενο. Αφορά ουσιαστικά την εκμετάλευση του ακραίου μεσοεπιθετικού στο 4-2-3-1, σε μια συνεργασία με τον κεντρικό μεσοεπιθετικό και τον φορ. 
Οργάνωση: Ο χώρος είναι 30 μ.Χ20 μ. και ορίζεται με ένα τρίγωνο κώνων, στο οποίο παίρνουν θέση ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο επιθετικό και δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδα μας. Στην άσκηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3άδες ποδοσφαιριστών, με ιδανικό αριθμό κατά τη γνώμη  μου 9 ποδοσφαιριστές στο σύνολο (3 3άδες), οι οποίοι εναλλάσονται στην εκτέλεση κυκλικά, έτσι ώστε να περάσουν όλοι από την θέση του κεντρικού μεσοεπιθετικού, του ακραίου και του φορ. Βέβαια, είναι στην εκτίμηση του προπονητή, αν θέλει να χρησιμοποιήσει τον κάθε ποδοσφαιριστή στη θέση του μόνο, ωστόσο πιστεύω πως καλό είναι σε τέτοιες συνδιαστικές ασκήσεις οι εμπλεκόμενοι να εναλλάσουν ρόλους, καθώς έτσι κατανοούν καλύτερα τις απαιτήσεις, τα ζητούμενα και το τι ακριβώς ζητάει από αυτούς ο συμπαίκτης τους. Ο χρόνος της άσκησης σε αυτή τη μορφή είναι 10΄, ενώ ιδεατό είναι να γίνει και από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή την αριστερή της επίθεσης μας, μοιράζοντας το χρόνο.
Σχήμα 1

Στο σχήμα 1 βλέπουμε την αρχική μορφή που μπορεί να έχει η άσκηση και το χώρο που πρέπει να στηθεί δεξιά ή αριστερά από τον κεντρικό άξονα, ώστε να λειτουργούν οι ποδοσφαιριστές στο χώρο ακριβώς που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τακτική κίνηση στο παιχνίδι. Η άσκηση ξεκινά από τον κεντρικό μεσοεπιθετικό Νο 2, ο οποίος τροφοδοτεί τον ακραίο μεσοεπιθετικό Νο 3 και αυτός με τη σειρά του τον φορ Νο 4. Ο φορ ''σπάει'' τη μπάλα, λειτουργώντας ως παίκτης-τοίχος, στον Νο 2, ο οποίος βγάζει μια κάθετη πάσα, ανάμεσα από 2 πιατάκια, στον Νο 3 που έχει κινηθεί διαγώνια  στο χώρο, με κατεύθυνση την εστία.  Ο Νο 3 υποδέχεται την μπάλα, την οδηγεί λίγο  και στη συνέχεια την παραδίδει στον Νο 4. Ο Νο 3 μένει στη θέση που ήταν ο Νο 4, ο Νο 4 με τη μπάλα κατευθύνεται στη θέση εκκίνησης που ήταν ο Νο 2 και ο Νο 2 παίρνει τη θέση του Νο 3. Η άσκηση συνεχίζεται με την επόμενη 3άδα (Νο 5, Νο 6 και Νο 7) ή και την επόμενη 3η 3άδα.

Σχήμα 2
Στο παραπάνω σχήμα 2, βλέπουμε μια εξέλιξη της άσκησης, που έχουμε προσθέσει, ακόμα μία κίνηση και συγκεκριμένα το 1-2 μεταξύ του ακραίου μεσοεπιθετικού Νο 3 με τον φορ Νο 4, μετά την υποδοχή της μπάλας από την κάθετη πάσα, σαν μια παραλλαγή και μια επιπλέον κίνηση συνεργασίας των ποδοσφαιριστών μας. Η εξέλιξη και η ροή είναι ακριβώς η ίδια.

Σχήμα 3

Στο σχήμα 3 βλέπουμε την τελική μορφή της άσκησης με σουτ στην εστία. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να επιτρέψουμε τους ποδοσφαιριστές μας, να επιλέξουν το άμεσο σουτ στην εστία, το 1-2 ή το μπάσιμο (δυείσδυση) και το τελείωμα της φάσης σε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα. Η επιλογή της τελικής προσπάθειας από τον ποδοσφαιριστή, αφήνει περιθώριο πρωτοβουλίας και βάζει στο παιχνίδι και τον αιφνιδιασμό του τερματοφύλακα. Φυσικά, ο προπονητής μπορεί να ορίσει αν θέλει το πως θα τελειώσει η φάση και ανάλογα να τοποθετήσει στο χώρο την άσκηση κοντύτερα ή μακρύτερα στην εστία.
Είναι απαραίτητο, οι ποδοσφαιριστές να κάνουν κίνηση ξεμαρκαρίσματος-παραπλάνησης πριν την υποδοχή της μπάλας, ειδικά ο Νο 3 και ο Νο 4.
Με παρόμοιας μορφής και οργάνωσης ασκήσεις, μπορούμε να περάσουμε κινήσεις τακτικής και αυτοματισμούς, χωρίς περιορισμό στο ασκησιολόγιο ουσιαστικά, αφού κάθε κίνηση που επιζητούμε στο παιχνίδι, μπορεί να αποτυπωθεί και να μεταφερθεί, για όλους τους σχηματισμούς εύκολα σε ασκησιολόγιο. Ειδικά σε ερασιτεχνικές ομάδες, με τέτοιες ασκήσεις μπορούμε να περάσουμε θέματα τόσο φυσικής κατάστασης, όσο και τακτικής. Φυσικά, στη συνέχεια είναι απαραίτητη η εφαρμογή και σε αγωνιστικά παιχνίδια.
Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και σαν μια μορφή οργάνωσης για σουτ, σε μια προπόνηση ταχυδύναμης, ρυθμίζοντας την απόσταση και τις εντάσεις.
                                                                                                                    Βασίλης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: