Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Άσκηση εκμάθησης overloap

Η άσκηση που παρουσιάζεται παρακάτω αφορά την εκμάθηση της κίνησης overloap(όβερλαπ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ακαδημίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες και κατηγορίες προσαρμόζοντας τις αποστάσεις. Περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την κίνηση, τη συνεργασία και την εφαρμογή σε αγωνιστικές συνθήκες, καθώς συνεργάζονται 3 ποδοσφαιριστές. Μπορεί κάλλιστα- και συνιστάται-να αποτελεί ένα τμήμα της προθέρμανσης .

Με 4 πιατάκια δημιουργούμε το χώρο της άσκησης(προτεινόμενες διαστάσεις για αντρική ομάδα 30μ.χ20μ.) και τοποθετούμε τους ποδοσφαιριστές(για προθέρμανση προτείνονται 8-10 παίκτες ως εξής: 2άδες ή 3άδες στις θέσεις που εκτελούν την κίνηση overloap και 2άδες στις θέσεις που κάνουν την τελική πάσα και δημιουργούν το χώρο).

Εκτέλεση: Η άσκηση ξεκινά από τον ποδοσφαιριστή π1 που πρόκειται να εκτελέσει την κίνηση overloap (στο σχήμα η πάσα 1-κόκκινο βέλος) ο οποίος πασάρει και ξεκινά την κίνησή του στην πλάτη του παίκτη που τροφοδότησε(κίτρινη γραμμή 1). Ο ποδοσφαιριστής π2 που δέχεται την πάσα παίζει με μία απέναντι του στον ποδοσφαιριστή π3 και ταυτόχρονα ξεκινά την κίνηση δημιουργίας χώρου ακολουθώντας την πορεία της πάσας του. Ο π3 με 1 επαφή βγάζει την πάσα στον κενό χώρο κίνησης του παίκτη που ξεκίνησε την άσκηση και κινείται απεναντι στη θέση που άφησε ο π2. Ο π1 υποδέχεται την μπάλα ολοκληρώνοντας την συνεργασία μορφής 1-2-3 και τροφοδοτεί τον ποδοσφαιριστή π4 που ξεκινά μια καινούρια κίνηση overloap από την άλλη πλευρά. Οι ποδοσφαιριστές στις 2άδες αλλάζουν θέση μεταξύ τους σε κάθε πάσα ενώ όσοι εκτελούν overloap μετατοπίζονται κυκλικά. Η άσκηση εκτελείται σε σταθερό ρυθμό και κάθε 3-4΄αλλάζουμε τις θέσεις των παικτών ανά 2άδες, ώστε όλοι να εκτελέσουν και κίνηση overloap και κίνηση δημιουργίας χώρου και τελική πάσα.

Κοουτσάρισμα: Τονίστε την σημασία της σωστής πάσας για να μπορέσουν να παίξουν οι ποδοσφαιριστές με 1 επαφή. Η δύναμη της μπάλας στις 2 πρώτες πάσες και η σωστή τελική πάσα στον κενό χώρο, έχουν μεγάλη σημασία. Ο ποδοσφαιριστής που ανοίγεται στον κενό χώρο πρέπει να βρει τη μπάλα μπροστά του, ώστε να μην κόψει ταχύτητα αφού αυτό ακριβώς θέλουμε να εκμεταλευτούμε. Αν η πάσα είναι πολύ δυνατή και δεν την προλάβει ή αδύναμη και αναγκαστεί να επιβραδύνει την κίνησή του, χάνουμε το πλεονέκτημα που επιδιώκουμε με αυτή την συνεργασία των ποδοσφαιριστών μας. Οι 2 πρώτες πάσες πρέπει να είναι ''καθαρές΄΄ ώστε να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να παίξουν με 1 επαφή και να αυτοματοποιήσουν την κίνηση. Έτσι κι αλλιώς είναι μια άσκηση αυτοματισμών που οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κατανοήσουν τόσο την σωστή εκτέλεση όσο και να πιστέψουν στη χρησιμότητά της και τη δυνατότητα που έχουν να την εκτελέσουν στο παιχνίδι. Καλό είναι μετά από ένα διάστημα εφαρμογής τέτοιου τύπου ασκήσεων, να οργανώνουμε αγωνιστικά παιχνίδια που θα έχουν σαν στόχο την εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες, επιδιώκοντας και επιβραβεύοντας αυτές τις κινήσεις π.χ. σωστή εφαρμογή αυτής της κίνησης μετρά σαν τέρμα ή τέρμα που προέρχεται μετά από συνεργασία overloap μετρά 2πλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: