Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Τα στοιχεία ενός καλού μέσου (χαφ)

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κέντρο, έχοντας να καλύψουν ένα μεγάλο χώρο του γηπέδου και συνήθως ένα πολλαπλό ρόλο, πρέπει να είναι δυναμικοί, συγκεντρωμένοι-προσηλωμένοι στο ρόλο τους, να ενεργούν με εξυπνάδα, επιμονή και αποτελεσματικότητα. Πρέπει ανάλογα και με την τοποθέτησή τους, να κατευθύνουν και να οργανώνουν τους υπόλοιπους παίκτες. Και βέβαια απαραίτητο στοιχείο είναι να έχουν ηγετική προσωπικότητα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός καλού μέσου, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι:
1.  Ακριβής  μακρινή και κοντινή πάσα.
2. Υποδοχή και αλλαγή κατεύθυνσης (στροφή) κάτω από μεγάλη πίεση.
3. Σουτ από κοντινή και μακρινή απόσταση. 
4. Καλός έλεγχος (dribbling) για την κατοχή της μπάλας αλλά και τη διείσδυση.
5. Επιθετική και αμυντική κεφαλιά.
6. Τάκλιν
7. Σέντρες από διάφορες θέσεις και γωνίες

 Εφαρμογή των τεχνικών:
 Α. Σε σχέση με την  ομάδα - αμυντική λειτουργία.
Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή θα πρέπει:
Να ασκούν πίεση στον αντίπαλο  για να του αποσπάσουν την μπάλα.
Να βοηθούν στην  πίεση στην μπάλα, να υποστηρίζουν και να δημιουργούν ισορροπία.
Να καθυστερούν την επίθεση του αντιπάλου, με τη μείωση των χώρων.
Να λειτουργούν σε ζώνη, μαν του μαν ή σε συνδιασμένη άμυνα.
Να έχουν γρήγορες επιστροφές-τρεξίματα για να βρεθούν πίσω από τη μπάλα.
Να έχουν γρήγορη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα.
Να επικοινωνούν με τους άλλους χαφ, τους αμυντικούς και τους επιθετικούς.


Β. Σε σχέση με την ομάδα-επιθετική λειτουργία:
Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή θα πρέπει:
Να προσφέρουν υποστήριξη πίσω και μπροστά από τη μπάλα.
Να έχουν γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.
Να κάνουν θετικά-ουσιαστικά  τρεξίματα-κινήσεις προς την επίθεση (με ή χωρίς την μπάλα)
Να διατηρούν την ισορροπία και τη μορφή-σχηματισμό της ομάδας.
Να μεταφέρουν το παιχνίδι το παιχνίδι από τους αμυντικούς στους επιθετικούς.
Να  προσφέρονται  στο πλάτος και στο βάθος.
Να κάνουν κινήσεις για να δημιουργήσουν και να εκματαλευτούν χώρους ατομικά αλλά και για τους συμπαίκτες τους.
Να αλλάζουν το ρυθμό του παιχνιδιού (υψηλός ρυθμός κ.λπ.)
Να κάνουν κινήσεις στην πλάτη των επιθετικών (κρυφός κυνηγός).
Να σουτάρουν από μακριά και από κοντά και να έχουν καλά ''τελειώματα''.
Να μπορούν να συνδιάζονται στο χώρο του κέντρου και στο επιθετικό ''τρίτο''.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, παίζω δεξί χάφ και είμαι 14 χρονών... Θα ήθελα να πώ πως το site είναι τρομερό και βοηθά πολύ. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσω πως πολλοί προπονητές χάνουν πολύ ώρα σε ανούσιες και βαρετές ασκήσεις, έτσι οι παικτες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο και έτσι δεν πηγαίνουν σε προποήσεις. Θα ήθελα να καταλήξω στο ότι ο προπονητής θα πρέπει να λειτουργεί "έξυπνα" και να εφαρμόζει διάφορες ασκήσες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παικτών και επιδρούν ταυτόχρονα ουσιαστικά στους παίκτες

Vasilis είπε...

Ευχαριστώ φιλαράκο
εύχομαι να είσαι γερός και να πας όσο καλύτερα γίνεται. Βέβαια, θα ήθελα να σου πω πως όποιος χάνει προπονήσεις ζημιώνει τον εαυτό του και δεν ΄΄τιμωρεί΄΄ έτσι τον προπονητή του, επειδή διαφωνεί με το περιεχόμενο της προπόνησης. ο προπονητής είναι σίγουρα πιο έμπειρος και ξέρει καλύτερα. Βέβαια, θα υπάρχουν περιπτώσεις που μια άσκηση δεν θα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ίσως να βοηθάει πολύ σε ένα σημαντικό κομμάτι της βελτίωσης των ποδοσφαιριστών. Και βέβαια και ο προπονητής σαν άνθρωπος θα κάνει λάθη στις επιλογές, τις σκέψεις και το πρόγραμμά του, αλλά οφείλει να το δει και να το διορθώσει και σίγουρα να αφουγκράζεται τις ανάγκες των παικτών του. Πολλά μπορούμε να πούμε...
Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει η βελτίωσή σου, πάρε ότι περισσότερο μπορείς από την προπόνηση και επίσης δούλεψε επιπλέον μόνος σου τις αδυναμίες σου, μια και είναι σίγουρο πως κανένας προπονητής δεν μπορεί-προλαβαίνει να τα κάνει όλα. Μπορεί όμως να σε κατευθύνει αν του το ζητήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα είναι όπως τα λες! Απλά ένας προπονητής θα πρέπει να εμψυχώνει παράλληλα τους παίκτες του και να μην αρκείται στις φωνές. Η ψυχολογία είναι βασικός παράγοντας της απόδοσης κάθε παίκτη σε κάθε προπόνηση/αγώνα. Επίσης αν θα θέλει να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση από κάθε παιδί θα πρέπει να το κάνει να αισθάνεται φίλος του και όχι απλά ένας άνθρωπος που κρίνει από το πάγκο και περιμένει να κάνεις λάθος για να αρχίσει τις φωνές! Οι παίκτες καταλαβαίνουν καλύτερα τα λάθη τους όταν είναι ήρεμοι και δέχονται εξήγηση του λάθους με καλό τρόπο. Επίσης, δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι ένας παίκτης που χάνει προπονήσεις τιμωρεί τον προπονητή του και σίγουρα είναι πολύ πιο έμπειρος. Θα ήθελα να σου πω να συνεχίσεις τη καλή δουλειά που έχεις κάνει μέχρι τώρα στο site σου και μη τη σταματάς! Αν θες κοίταξε και τα βιβλία “Όλα για τη ντρίπλα“ και “Το σουτ στο ποδόσφαιρο” των εκδόσεων “SANTO” περιέχουν πολλές ασκήσεις για τη βελτίωση τις τεχνικής και του σουτ!

Vasilis είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο και η αλήθεια είναι πως σε βρίσκω ιδιαίτερα ώριμο για την ηλικία σου, σημαντικό προσόν για να προχωρήσεις σε ότι αποφασίσεις. Οι συχνές φωνές από τον πάγκο, ιδιαίτερα όταν απαυθύνονται με έντονο και προσβλητικό τρόπο σε παίκτες και όχι σε μια τεχνική οδηγία, προέχονται από προπονητές που δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους, οι παίκτες δεν ανταποκρίνονται στα ζητούμενα και προσπαθούν με φωνές να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, πράγμα αν όχι απίθανο, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο. Η ισσοροπία στη σχέση προπονητής-φίλος-αθλητής έχει δυσδιάκριτα όρια και θέλει πολύ προσοχή, από τον προπονητή. Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου σε σχέση με τα βιβλία.