Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ταχυδύναμη με βάση το σχηματισμό 1-4-4-2

Άσκηση Ταχυδύναμης με βάση το σχηματισμό 1-4-4-2 (επιθετική λειτουργία)
Οργάνωση: Τοποθέτηση ποδοσφαιριστών με βάση το σχηματισμό στο επιθετικό μισό του γηπέδου (σχήμα 1) και συνεργασία για επίτευξη γκολ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 (3) υποομάδες των 5 ποδοσφαιριστών και 1 τερματοφύλακα. Στους χώρους κίνησης των ποδοσφαιριστών τοποθετούμε εμπόδια για άλματα και ράβδους για προσποίηση, ώστε να επιτύχουμε το στόχο της επιθετικής τακτικής (συνδυασμός κινήσεων) μέσα από μια άσκηση ταχυδύναμης.
Σχήμα 1
Εκτέλεση: Οι ποδοσφαιριστές  πραγματοποιούν 3 άλματα και στη συνέχεια εκτελούν σπριντ και προσποίηση στις ράβδους, κατευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες θέσεις στην περιοχή για να εκμεταλλευτούν τη σέντρα και να επιτύχουν γκολ. Η άσκηση ξεκινάει με την κίνηση προσποίησης του κεντρικού μέσου (στο κέντρο του γηπέδου), ο οποίος περνάει με τη μπάλα μέσα από τις ράβδους και στη συνέχεια βγάζει μεγάλη πάσα στο χώρο του ακραίου μέσου. Ταυτόχρονα με την κίνηση του κεντρικού μέσου, ξεκινάνε οι 2 κεντρικοί επιθετικοί με άλματα, αλλαγή κατεύθυνσης, προσποίηση και ''χιαστί'' κίνηση για τοποθέτηση στην περιοχή και οι 2 ακραίοι μέσοι κίνηση στην πλευρά είτε για σέντρα (αυτός που θα πάρει την πάσα), είτε για υποστήριξη της επίθεσης στην περιοχή ο αντίθετος μέσος.  Ο κεντρικός μέσος μετά την πάσα, εκτελεί κι αυτός άλματα και κατευθύνεται με ταχύτητα στα όρια της περιοχής για να δημιουργηθεί ένα επιθετικό τρίγωνο τοποθέτησης τη στιγμή της σέντρας (σχήμα 2).
Σχήμα 2
 Οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν στο 100% και εκτελούμε 6 (8) επαναλήψεις.

Παραλλαγή: 1. Υποομάδα 4 παικτών (δεν ακολουθεί ο απέναντι ακραίος). 2. Υποομάδα 3 παικτών (2 κεντρικοί επιθετικοί και 1 ακραίος μέσος ή μπακ. 3. Ταυτόχρονη κίνηση από 1 ή 2 κεντρικούς αμυντικούς (μπορούν κι αυτοί να ξεκινάνε με άλματα κλπ μαζί με τους επιθετικούς) και δημιουργία σχέσης 1:3 ή 2:3 στην περιοχή.
Βασίλης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: