Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Έλεγχος της μπάλας

Παρακάτω θα δείτε ένα απλό τρόπο για να βελτιώσετε τον έλεγχο της μπάλας των νεαρών κυρίως ποδοσφαιριστών, αλλά κατάλληλη άσκηση ταυτόχρονα και για προθέρμανση.
Αυτή η άσκηση τους βοηθάει να κινηθούν πιο άνετα με την μπάλα και να βελτιώσουν τις ατομικές τους δεξιότητες.

Τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες σας;
Βήμα 1: Σε χώρο 12χ10 μ. 11 ποδοσφαιριστές, ο καθένας με τη μπάλα του, την οδηγούν ανάμεσα από τους άλλους, προσπαθώντας να μην χάσουν τον έλεγχό της και ταυτόχρονα να μην έρθουν σε επαφή με άλλο παίκτη ή μπάλα. Ο χρόνος που προτείνεται είναι 12΄, διαιρεμένος σε 3λεπτα με 1΄διάλειμμα ενεργητικές διατάσεις (3-1-3-1-3-1).
Βήμα 2:
Διαμορφώστε το χώρο σε 12χ12 μ..οι ποδοσφαιριστές αυτή τη φορά έχουν συγκεκριμένο χρόνο, 40''-45'', να οδηγήσουν τη μπάλα τους και στις τέσσερις γραμμές. Πρέπει όμως να τη σταματήσουν με το πέλμα πάνω σε κάθε γραμμή, πριν ξεκινήσουν για την άλλη. Με αυτή τη διαφοροποίηση, βάζουμε και το στοιχείο της ταχύτητας και της αλλαγής κατεύθυνσης. Πραγματοποιώντας 4 επαναλήψεις με ενεργητικό διάλειμμα 45΄΄-60'' κάθε φορά, ουσιαστικά κάνουμε 16 σπριντ από 5 ως 12 μ.
Η παραπάνω διαδικασία ολοκληρώνεται σε 20΄και αυτό την κάνει κατάλληλη επιλογή για προθέρμανση προπόνησης.
Κοουτσάρισμα:
Τονίστε στους ποδοσφαιριστές σας πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν την μπάλα, να την έχουν πάντα κοντά τους και να βλέπουν ταυτόχρονα στο χώρο, ώστε να μην ''τρακάρουν'' με άλλο παίκτη ή μπάλα. Δώστε συμβουλές όπως: Κράτα κοντά σου τη μπάλα, κάνε προσποίηση, άλλαξε κατεύθυνση, πάτα τη μπάλα κλπ.
Παραλλαγές:
1.Δύο παίκτες με μία μπάλα αλλάζουν πάσες, με ταυτόχρονη κίνηση στο χώρο, προσέχοντας όλα τα παραπάνω, που συνεχίζουν να ισχύουν.
2.Σε ζευγάρια με παθητική άμυνα από τον ένα.
3.Βάζουμε συγκεκριμένες κινήσεις π.χ. προσποίηση Zidane, Ronaldo, κράτημα μπάλας στον αέρα κ.α.
4.Αν κάποιος παίκτης χάσει τον έλεγχο της μπάλας και αυτή απομακρυνθεί από κοντά του, οι άλλοι έχουν δικαίωμα να την κλωτσήσουν εκτός ορίων, οπότε αυτός πρέπει να πάει να την επαναφέρει. Σε αυτή τη διαφοροποίηση μπορούμε να προσθέσουμε σαν ''τιμωρία'' 10 κάμψεις ή κοιλιακούς πριν την επαναφορά.


5. Προσθέτοουμε κώνους ανάμεσα για αύξηση δυσκολίας (εικόνα επάνω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: