Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Αγωνιστικό παιχνίδι τακτικής 4:4(4:2+2)

Είναι συχνά δύσκολο να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τακτικά θέματα, ειδικά αν οι δύο ομάδες παίζουν με διαφορετικό σχηματισμό. Στο αγωνιστικό παιχνίδι αριστερά, οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικό ''στήσιμο'' στον αγωνιστικό χώρο και οι ποδοσφαιριστές αναγκάζονται να αμυνθούν και να επιτεθούν με διαφορετικό τρόπο.
Η μία ομάδα(άσπρη εμφάνιση) έχει και τους 4 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Όταν έχουν τη μπάλα πρέπει να παίξουν γρήγορα για να εκμεταλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή και με σωστή συνεργασία να δημιουργήσουν ευκαιρία για γκολ. Στην άμυνα πρεσσάρουν επίσης γρήγορα, εκμεταλευόμενοι την υπεραριθμία τους και με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάσουν τον αντίπαλο να παίξει εντός του αγωνιστικού χώρου και όχι με τους εξωτερικούς παίκτες, που είναι το πλεονέκτημά του. Αντίθετα, η άλλη ομάδα(μαύρη εμφάνιση) όταν επιτίθεται, πρέπει να παίξει γρήγορα με τους εξωτερικούς παίκτες, έτσι ώστε να βάλει ένα επιπλέον παίκτη στην ανάπτυξή της. Ο ποδοσφαιριστής που είναι εκτός ορίων του γηπέδου πρέπει να οδηγήσει γρήγορα τη μπάλα και να κάνει μια σέντρα ή κατάλληλη πάσα σε ένα συμπαίκτη του ή μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο αν βρει κενό χώρο και να παίξει 1:1 για να τελειώσει τη φάση. Όταν αποφασίσει να ''πάει'' μόνος του, δεν έχει το δικαίωμα πάσας. Στην άμυνα η ομάδα αυτή προσπαθεί να μειώσει τους χώρους, συγκεντρώνεται προς την εστία της οπισθοχωρώντας και δεν ρισκάρει τη συνοχή της, καθώς έχει αριθμητικό μειονέκτημα.

Ο αγωνιστικός χώρος είναι 30μ.χ20μ. με εστίες και τερματοφύλακες, οι ομάδες 4:4 (4:2+2) ή 4:5 δηλ. μπορούμε εντός του αγωνιστικού χώρου να τους στήσουμε 4:3 (4:3+2). Φυσικά εναλλάσουμε τους ρόλους στις ομάδες και στους παίκτες ανάλογα. Το παιχνίδι είναι αρκετά πιεστικό, έτσι ανάλογα με το επίπεδο και το ρυθμό που έχει (διακοπές-οδηγίες κλπ) η εναλλαγή μπορεί να είναι ανά 2΄-4΄ή 6΄. Βέβαια έχει σημασία και η οργάνωση δηλ. παίζουν 2 ομάδες σε ένα γήπεδο και οι υπόλοιποι κάνουν ενεργητικό διάλλειμα ή παίζουν 4 ομάδες σε 2 αγωνιστικούς χώρους, οπότε ανάλογα είναι και τα σετ (επαναλήψεις).

2 σχόλια:

Nίκος Γ. Λεμονής είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο, συγχαρητήρια!
Ρίξτε μια ματιά και στο δικό μου που αφορά στη θέση του τερματοφύλακα:
http://anexihniastosippotis.blogspot.com/

Vasilis είπε...

Επίσης ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου, Νίκο...